Veelgestelde vragen

Algemeen

Hoe voorkom ik dat afval vastvriest in mijn container of emmer?
Vorst kan ervoor zorgen dat afval vastvriest in de container of emmer. Het afval kan dan vast blijven zitten bij de lediging. Ook kan het deksel vastvriezen. Om dit tegen te gaan, hebben we de volgende tips:

  • Gooi niet al te nat afval in uw container of emmer, laat overtollig vocht van bijvoorbeeld etensresten eerst uitlekken bij de gootsteen.
  • Laat nat afval waar mogelijk eerst drogen voor u het in de container of emmer gooit.
  • Leg onderin uw container of emmer een stuk krantenpapier, dit voorkomt dat het afval zich direct hecht aan de bodem van uw container of emmer. Ook onder GFT kan een enkel velletje papier geen kwaad.
  • Voor echt nat afval kunt u gebruik maken van biologisch afbreekbare zakjes. Deze zakjes voorkomen dat het vocht lekt, maar verontreinigen het afval niet.
  • Plaats een klein voorwerp, zoals een stokje, wasknijper of potlood tussen het deksel en de container of emmer. Zo het deksel niet aan de container of emmer vastvriezen. Zorg dat het deksel niet té ver open staat, zodat neerslag niet er in komt.
  • Duw het afval in de container of emmer niet te stevig aan, anders komt het klem te zitten en met eventueel vocht vriest het dan vast.
  • Plaats de container of emmer, met name de nacht voor het aanbieden aan de straat, beschut of onder een afdak, bijvoorbeeld in een schuur, garage of onder een carport.
  • Maak voor het aanbieden aan de straat met een oude stok of lat het afval in de container of emmer los van de wanden.
  • Als er sneeuw is gevallen, maak dan het deksel sneeuwvrij voor het aanbieden, dit voorkomt vastvriezen van het deksel.
  • Gebruik geen chemische anti-vriesproducten, deze zijn schadelijk voor het milieu en maken afval ongeschikt voor hergebruik.

Bovenstaande tips kunnen u helpen uw container of emmer zo goed mogelijk ijsvrij te houden, maar bieden geen garantie op het voorkomen van vastvriezen van afval of het deksel.

Ik heb een vraag over de nieuwe manier van afval inzamelen. Waar kan ik terecht?
Op deze pagina staan de meestgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met de servicedesk via het gratis telefoonnummer 0800-2438246. De servicedesk is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 17.00 uur. U kunt ons ook digitaal bereiken via ons contactformulier.

Wat zijn de voordelen van afval scheiden?
Afval dat niet gescheiden wordt, wordt nagenoeg allemaal verbrand. Dit is slecht voor het milieu en levert geen grondstoffen op. In 2016 werd gemiddeld 198 kg restafval pér inwoner in Best aangeboden. Momenteel gaat dus een groot gedeelte van ons huishoudelijk afval nog naar de verbrandingsoven. In ons huishoudelijk afval zitten nog veel (her)bruikbare grondstoffen zoals plastic verpakkingen, metaal, drankenkartons en etensresten, glas en papier. De kosten van de afvalstoffenheffing dalen als we meer grondstoffen uit het restafval halen. Restafval verbranden kost namelijk geld, terwijl terugwinnen of hergebruiken van sommige afvalstoffen juist geld oplevert.

We krijgen nu de mogelijkheid om meer inzamelmiddelen te bestellen, gaat dat de inwoner meer kosten?
We verwachten dat er met het nieuwe inzamelsysteem veel meer bruikbare grondstoffen worden ingezameld. Die grondstoffen leveren geld op. Met dat voordeel hopen we de kosten te drukken. Dit is ook de ervaring bij andere gemeenten die hun afval inzamelsysteem in het verleden hebben gewijzigd.

Restafval

Waarom krijg ik maar een kleine restafvalemmer?
De gemeente Best hoopt dat door dit inzamelsysteem de inwoners bewuster omgaan met hun afval. Door de beperkte volume inhoud van de emmer, die 1x per twee weken wordt geleegd, scheiden we het afval beter.

Kan ik een tweede restafvalcontainer ontvangen?
Ja dat is mogelijk. Indien de gezinssamenstelling van dien aard is dat er een 2e restafvalemmer gewenst is kunt u deze aanvragen. Daar zijn kosten aan verbonden. De kosten hiervoor bedragen € 76,73 per jaar. Als een gezin veel restafval produceert vanwege medische redenen, dien dan een aanvraag voor een gratis extra emmer in. We bespreken dan met u in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden.

Waarom zit er geen trek/duwstang in de restafvalemmer?
De stang die erin past, is vanwege veiligheidsredenen niet bevestigd. U kunt het hengsel aan de emmer gebruiken om de emmer te trekken. U hoeft de emmer dus niet te tillen.

Ik heb een extra zak restafval, mag ik die bij mijn restafvalemmer plaatsen op de inzameldag?
Ja, U mag bij de restafvalemmer één extra rode zak aanbieden per 2 weken.

Ik wil mijn restafvalemmer inleveren en overstappen op een ondergrondse container voor restafval. Kan dat?
U kunt alleen gebruiken maken van ondergrondse containers als u op een adres woont dat is aangesloten op verzamelcontainers.

Ik ruim wel eens zwerfvuil op en doe dat in mijn grijze container. Daar heb ik nu in de kleine restafvalemmer geen plaats meer voor. Wat nu?
We juichen het opruimen van zwerfafval door inwoners toe. Mocht u daardoor te weinig volume overhouden in uw restafvalemmer dan kunt u contact met ons opnemen. We bekijken dan wat de beste oplossing is.

Inzameling extra zakken voor restafval

Waar kan ik zakken krijgen?
Bij de balie bij het gemeentehuis en bij Het goed Sportlaan 8 in Best

Zijn de zakken gratis? 
Ja, maar u moet wel een geldige milieupas meebrengen, op vertoon van de pas krijgt u zakken mee. Zonder pas worden geen zakken verstrekt.

Hoeveel zakken kan ik krijgen? 
Eén rol van 10 stuks

Wanneer kan ik nieuwe krijgen? 
Afhankelijk van het besluit van gemeente Best om wel of niet door te gaan met het verstrekken van zakken kunt u voorlopig nog een nieuwe rol ophalen.

Hoeveel zakken mag ik tegelijk aanbieden? 
1 zak per twee weken

Wanneer moet ik de extra restafvalzak  aanbieden? 
Tegelijk met de restafvalemmer. Zakken moeten gesloten worden aangeboden. De zakken zijn voorzien van een handige trekband zodat het afsluiten van een zak gemakkelijk is.

Wat als ik een andere kleur afvalzak gebruik?
Die wordt door de inzamelaar niet meegenomen. Alleen (gekleurde) zakken die door gemeente worden verstrekt, worden meegenomen.

Welk afval moet in de restafvalzak?
Het zelfde afval als in uw restafvalemmer. Voor meer informatie hierover kunt u het afval A-B-C op de website bekijken. Deze website bevat veel informatie. Heeft u daarna nog vragen, dan kunt u bellen met het gratis 0800 – 243 82 46 nummer (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur).

Ik woon in een hoogbouw woning en ik maak gebruik van een verzamelcontainer voor restafval. Mag ik restafvalzakken ophalen? 
Ja dat mag, maar is overbodig. U maakt gebruik van (ondergrondse) verzamelcontainers en hoeft daarom geen afvalemmers of restafvalzakken aan straat aan te bieden

Mijn Milieupas is geblokkeerd, krijg ik dan toch zakken mee? 
Nee. Wanneer de Milieupas geblokkeerd is, betekent dit dat het aan de pas gekoppelde adres geen recht heeft om afval aan te bieden. Bijvoorbeeld omdat daar geen bewoner geregistreerd is. Voor informatie hierover kunt u bellen met het gratis 0800 – 243 82 46 nummer (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur).

Mag ik de rode restafvalzakken aanbieden op de milieustraat? 
Dat mag wel. Maar dan vallen deze onder de categorie ‘betaald’ afval. De rode zakken zijn vooral bedoeld om aan te bieden in de huis-aan-huisinzameling.

PMD

Wat is PMD en wat gebeurt er met het PMD-afval?
PMD staat voor plastic verpakkingen-metalen verpakkingen en -drankkartons van huishoudelijk gebruik. PMD wordt gesorteerd nadat het is ingezameld. Na sortering gaat het naar verwerkingsfabrieken. Daar wordt de grondstof verder verwerkt tot een bruikbare grondstof voor andere producten. Belangrijk om te onthouden is dat het gaat om afval van verpakkingen.

Hoe vaak wordt mijn PMD-container geleegd?
De PMD container wordt om de week geleegd, maximaal 26x per jaar.

Luiers en incontinentiemateriaal

Ik wil een emmer voor incontinentiemateriaal, maar ik wil niet dat mijn buurtgenoten dit zien.
We begrijpen uw wens en we hebben hier rekening mee gehouden. De emmer voor incontinentiemateriaal en de etensrestenemmer hebben dezelfde kleur en zijn voorzien van dezeflde sticker. De volgorde in naamgeving is bepalend. Inc/Eten is een incontinentie/luieremmer en Eten/Inc is een etensrestenemmer. Zo is het van de buitenkant bijna niet te zien om welke emmer het gaat. De inzamelaar krijgt de opdracht om bewust met de inzameling om te gaan.

Waar kan ik met luiers naartoe?
Voor luiers -en incontinentiemateriaal kunt u een inzamelemmer aanvragen. U kunt ook bij de Milieustraat de luiers inleveren. In de toekomst wil de gemeente op meerdere plekken een inleverpunt realiseren.

GFT – Tuinafval - Etensresten

Ik heb een kleine GFT-container (140 liter). Kan ik een grotere container (240 liter) of extra container krijgen?
Ja, u mag één maal per kalenderjaar uw pakket wijzigen. Lees hier de mogelijkheden en hoe u dit kunt u aanvragen.

Kan ik mijn huidige GFT -container behouden en daarbij een tuinafvalcontainer ontvangen?
Ja, die combinatie van containers kan. De combinatie van GFT-container en etensrestenemmer is niet mogelijk. Etensresten mogen namelijk ook in de gft container. Mocht u naast een gft container een extra tuinafval container willen dan vragen wij u nadrukkelijk om in die tuinafvalcontainer geen etensresten te gooien. Heeft u een hele grote tuin dan is thuis composteren ook een optie. Wegbrengen naar de Milieustraat is ook mogelijk, het adres daarvan is De Dieze 26.

Waarom maakt de gemeente Best een verschil tussen GFT, tuinafval én etensresten?
GFT en tuinafval worden beiden op een andere manier gerecycled dan etensresten. GFT en tuinafval worden gecomposteerd waarbij bij tuinafval een hogere kwaliteit compost wordt geproduceerd dan bij GFT. Compost uit GFT gaat onder andere naar de kassenbouw en compost uit tuinafval naar bijvoorbeeld tuincentra die het verkopen aan de consument. Etensresten worden vergist, via dit proces wordt energie gewonnen.

Overig

Kan ik oud papier en karton ook wegbrengen?
Ja, oud papier en karton kunt u zelf naar de Milieustraat brengen. Sommige verenigingen hebben ook een container staan waar u uw papier naar toe kunt brengen.

Waar vind ik de containers voor glas en textiel?
In de wijken en veelal bij supermarkten staan containers voor glas en textiel. Kijk hier voor een overzicht.

Waar kan ik mijn ophaaldagen bekijken?
Er zijn verschillende manieren om uw ophaaldagen te bekijken. Om alles in één klap bij de hand te hebben kunt de app 'AfvalWijzer' downoaden in de PlayStore (Android) of de App store (IOS).  U heeft dan niet alleen de afvalkalender maar ook veel andere nuttige informatie bij de hand.
Op deze pagina staat een link naar de webversie van de app. Hier kunt u uw ophaaldagen bekijken. De laatste optie is om een papieren versie op te halen bij de receptie van het gemeentehuis.

Wordt mijn Klein Chemisch Afval in de toekomst ook nog opgehaald?
Ja, enkele malen per jaar komt de chemokar dit afval inzamelen. Dit staat op de afvalkalender.

Wat als de buurman afval in mijn container stopt?
Afval dumpen bij een ander is strafbaar en asociaal. U hoeft hier dan ook niets extra’s voor te betalen. Komt dit vaak voor? Laat het ons dan weten zodat we maatregelen kunnen nemen.

Bestaat er een speciale regeling voor grote of kleine gezinnen?
Grotere gezinnen kunnen de grootste maat emmers of containers bestellen en eventueel voor sommige afvalstromen een tweede emmer of container bestellen. Daar zijn kosten aan verbonden.

Moet ik betalen voor het omwisselen van mijn emmer of container voor een ander formaat?
Nee, u mag eenmaal per kalenderjaar uw pakket wijzigen.

Wat is het prijsverschil tussen het verwerken van restafval en van herbruikbaar afval?
Dat is per afvalsoort verschillend. Verbranden van afval kost geld, herbruikbaar afval levert vaak geld op.

Ik kwam altijd in aanmerking voor kwijtschelding van de afvalstoffenheffing. Is dat nog steeds zo?
In bijzondere gevallen kunt u kwijtschelding aanvragen. Daarvoor dient u een verzoek in bij de gemeente Best. Bel hiervoor telefoonnummer 14 0499 of mail naar info@gemeentebest.nl.

Wat moet ik doen als mijn milieupas kwijt of defect is?
U vraagt hier online een nieuwe pas aan. Voor het opsturen van de pas, worden kosten in rekening gebracht.

Kost het afval brengen bij de milieustraat geld?
We brengen voor een aantal afvalsoorten een bedrag in rekening. Daarbij wordt gekeken of het een afvalsoort is die recyclebaar is en wat de kosten daarvan zijn. De meeste afvalsoorten kunnen gratis gebracht worden tot een maximum van 2m3 per bezoek. Lees hier de spelregels van de Milieustraat.

Ik heb een klein bedrijf bij mijn woonhuis. Word ik gezien als een bedrijf of als particulier?
Bedrijven kunnen een contract afsluiten bij een particuliere inzamelaar voor het aanbieden van afval. Wanneer u weinig afval aanbiedt, kunt u ook gebruik maken van de inzameldienst van de gemeente. U ontvangt dan het basispakket van GFT-PMD-Restafval. Als bedrijf betaalt u dan reinigingsheffing.

Wat moet ik doen als ik verhuis?
Laat uw inzamelmiddelen schoon achter en ook de milieupas blijft achter in de woning.